MegosztásShare on Facebook

1. Eddz rendszeresen!

Csak a strukturált edzés kifizetődő, bringázz rendszeresen és tudatosan! Heti három edzésinger szükséges minimum ahhoz, hogy a szervezetedből kiváltsd a fejlődést. Ezt az előremozdulást a tested alkalmazkodóképességének köszönheted. A folyamatos edzés hatására egyre magasabb szinten fogod tolerálni a terhelést. Később fogsz elfáradni, illetve magasabb intenzitáson is képes leszel mozogni. Többek közt javulnak az ideg-izom közti kapcsolatok, az oxigén anyagcsere, és a metabolikus, azaz energianyerési folyamatok is.

elet1

2. Az edzés leépít, a pihenés megerősít…

Az edzés által, de nem az edzés során erősödsz meg. Sportolás közben a szervezet egyensúlyi állapota felborul. Testhőmérsékleted megemelkedik, izzadás hatására vizet és sót vesztesz, elsavasodsz és még a vércukrod is leesik, mivel energiát nyersz belőle. De nem kell megijedned, csak pihenned! Pihenés során tested túlkompenzál, és egy sokkal ellenállóbb szervezet jön létre, mely jobban fogja tolerálni a későbbi megpróbáltatásokat. Összefoglalva tehát fontos, hogy edzések mellett megfelelő minőségben pihenj!

elet2

3. Étkezz tisztán!

Számodra az étel az üzemanyag. Fogyassz olyan ételeket, amik támogatnak és segítenek téged, add meg a testednek a tiszteletet! Rossz minőségű táplálékok nem csak a sportban, de a hétköznapi életben is hátráltatnak! A cukorfogyasztásod redukáld le minél jobban, a gabonalisztet is kerüld, ha teheted! Cserébe minden étkezésedben szerepeljen zöldség és fehérje! Készételt ne tegyél a bevásárlókocsidba anélkül, hogy ne olvasnád el az összetevőit!

elet3

4. Monitorozd és naplózd edzéseid!

A high-tech segítségével könnyedén monitorozhatod és naplózhatod edzéseid. Egy mai kornak megfelelő kerékpáros computer méri a pulzusod, a leadott teljesítményed wattban, pedálfordulatod, GPS segítségével pedig sebességed és útvonalad. Ezt online felületre való feltöltés után otthon, a fotelből is visszanézheted. Akár másodpercekre bontva láthatod az összes mért adatot évekre visszamenőleg. Össze tudod mérni erődet más kerékpárosokkal útvonalszegmensek által. Mértheted az edzéseid szervezetedre gyakorolt stressz hatását teljesítménymérő segítségével. És ez még nem minden…

elet4

5. Tartsd tisztán kerékpárod és felszereléseid!

Kerékpározáshoz milliónyi praktikus felszerelés kapható. Mindenki számára elérthetők a legprofibb eszközök, ruházatok, szerszámok, kiegészítők. Legfontosabb kiemelni magát a bringát. Ennek élettartamát rendszeres tisztítással és szervizeléssel jelentősen növelheted. Legfontosabb, hogy a meghajtást, azaz a láncot és a fogaskerekeket mindig tartsd tisztán. Ezek az alkatrészek kopnak el leggyorsabban. Ne felejtsük el a megjelenés erejét sem! Egy csillogóan tiszta bringán igen komoly benyomást lehet kelteni, a mai kerékpár orientált közlekedésű világban.

elet5