MegosztásShare on Facebook

Töltsd fel magad edzés előtt!

Az energizálás első lépését még a konyhában tedd meg! Mielőtt neki indulsz a kerekezésnek enned kell! Elsősorban a glikogénraktárak feltöltésére kell gondolnod. A máj és az izom tölt be raktározó szerepet. Itt tárolódik a szénhidrát, melyet mozgás közben energiává alakítasz.

Amennyiben nem vagy feltöltve, és éppen emésztőrendszeredben sincs rendelkezésre álló szénhidrát, akkor zsírból fogsz tudni energiát nyerni. Ebben az esetben csak lassú tempó diktálására leszel képes. Ezenkívül saját építőelemeid, azaz a fehérjéid is elkezded felhasználni, ez pedig izomvesztéshez vezet. Tehát étkezz megfelelően edzés előtt!

Hogyan? Indulást megelőzően körülbelül 2-3 órával javasolt utoljára enni. Ez legyen könnyen emészthető, amit jól tolerálsz! Szerepeljen az ételben szénhidrát, fehérje, és zsiradék is. Például egy tükörtojás zöldségekkel, plusz zabkása gyümölccsel tökéletes választás!

(forrás: wall.alphacoders.com)

(forrás: wall.alphacoders.com)

Egyél edzés közben is!

A raktározott energia elegendő lehet, edzettség függvényében 45-90 perces edzéshez. Azonban, ha ennél több ideig hajtod kerékpárod, akkor ne feledkezz el soha sem az energiapótlásról! Amikor elfogyott a szénhidrát, a fehérjékhez nyúl a szervezeted energiaforrásként. Saját izmaidat használod fel, hogy energiához juss. Ez egészségtelen folyamat, izomvesztéssel jár, tehát kerüld el!

Hogyan? Legyen nálad táplálék, ami megfelelő energiát biztosít! Például banán, energiaszelet, zabszelet. Már kezdj el enni edzéseid legelején és folyamatosan falatozz a nálad lévő forrásból! Abban az esetben, ha nem kezdesz el enni az tréning első perceiben, könnyen előfordulhat, hogy gyomrod összeszűkül, és később már nem fogsz tudni enni.

b32

(forrás: tunedintocycling.com)

Nem mindegy, hogy mit töltesz a kulacsba!

Sportolás hatására testhőmérsékleted megemelkedik, emiatt verejtékezni kezdesz, hogy hűtsd magad. A verejtékkel pedig rengeteg szükséges só és víz távozik testedből. A vércukrod is elkezd csökkenni aktivitás közben. Ezeket a negatív folyamatokat ellensúlyozod, kell a lehető legjobban!

Erre megfelelő megoldás az izotóniás ital. Ebben megtalálhatóak optimális mennyiségben és arányban ásványi sók, víz és cukor is. (Cukrot csak sportolás közben javasolt fogyasztani!) Tehát kulacsodba jó minőségű izotóniás italt tölts víz helyett és kortyold folyamatosan! Ezzel a szervezeted viszonylag hosszú ideig egyensúlyi állapotban tudod tartani.

(forrás: billbonebikelaw.com)

(forrás: billbonebikelaw.com)