MegosztásShare on Facebook

Te is unod már, hogy minden alkalommal ugyan azon az útvonalon kerékpározol? Azt vetted észre, hogy nincs kedved bringázni? Ugyan az a táj, környezet, kanyarok, domborzat? Ahhoz, hogy fenn tartsd a motivációd és ne fásulj be, változtass folyamatosan az edzőkörödön!

Sokan futtatják a megszokások programját, és automatikusan indulnak el a már jól ismert körön. Túl egyszerűen hangzik, mégis óriási izgalmakat rejtenek a lakóhelyed környékén húzódó, még fel nem derített utak.

Mikor ismeretlen helyen bringázol, csak azt veszed észre, hogy nem esik nehezedre a nagy tempó sem. Szinte olyan érzés, mintha magától haladna a bicikli. Az újdonság ereje csodákra képes, ennek profi sportolók is tudatában vannak. Erősen törekednek rá, hogy minél változatosabb helyszíneken, környezetben edzenek, ezzel még magasabb szintre tolva teljesítményüket.

Legizgalmasabb az, ha mindenféle utánajárás nélkül, spontán deríted fel a vidéket. Amennyiben mégis maradnál a tervezésnél, engedd meg, hogy adjunk hozzá néhány tippet.

(forrás: 7-themes.com)

(forrás: 7-themes.com)

Google Street View

Ezzel a fantasztikus online alkalmazással virtuálisan végigmehetsz a kiszemelt útvonalon. Az utcák teljes egészében le vannak fotózva, így látod a tájat, környezetet, sőt a domborzatról is tudsz tájékozódni. Tehát nem érhet meglepetés a túrád vagy edzésed során.

STRAVA

A STRAVA egy online, közösségi hálózat, sportolók részére. Dokumentálhatod és visszanézheted tevékenységeid útvonalát és minden monitorozott adatát (pulzus, watt, pedálfordulat, távolság, sebesség, útvonal, stb.). Telefonnal, vagy kerékpáros computerrel tudsz regisztrálni ingyenesen.

A dolog igazi értéke abban rejlik, hogy követheted más, helyi bringásoknak az edzéseit is. Így láthatod, hogy merre tekernek ők, illetve merre kerekeznek nagy tömegek. Ezzel rengeteg információt gyűjtve arról, hogy merre indulj a következő tréning vagy aktív pihenés alkalmával.

b72

Csatlakozz egy kerékpáros klubhoz

Egy kerékpáros klubban közös kerekezések alkalmával szintén számtalan új, még felderítetlen helyre juthatsz el. Általában hetente egy-két kollektív bringázás szokott lenni egy társaságban. Több ember többre megy, egymás közt mutatják és terjesztik a legjobb és leggyönyörűbb edzőkörök titkait.

Teljesítménytúra

Manapság már nagyon elterjedtek a teljesítménytúrák országszerte. Szinte az összes régióban van több rendezvény is. Mindenki megtalálhatja a magának megfelelő távú és domborzatú kihívást. Ezeken a szervezett túrákon kijelölt útvonalakon kerékpározhatsz, tehát nincs esély, hogy elvétsd az irányt. Ezen kívül frissítő pontok nyújtanak a résztvevők számára ételt és italt. Fontos megemlíteni, hogy ez nem verseny, hanem túra!

(forrás: craigdutton.com)

(forrás: craigdutton.com)

Térkép

A legrégebbi, mégis a legnagyobb varázzsal rendelkező eszköz a jó öreg papírtérkép. Egy túra előtt vizslatni a térképet, majd menet közben előhúzni a zsebből… igazi autentikus élményt nyújt. Nem utolsó sorban az egyik legkiválóbb módszer a tájékozódásra a mai napig.