MegosztásShare on Facebook

VÍZTARTALOM:

Megszületéskor a test víztartalma 70%. Az idő előrehaladtával ez fokozatosan csökken, időskorra akár 55% alá is eshet. A szövetek veszítenek rugalmasságukból a víztartalom megcsappanásával. Többek között ezért is lassul a regeneráció, ráncosodik a bőr, és emiatt válnak egyre sérülékenyebbé az izmok, inak, szalagok, ízületek, csontok. Egy természetes folyamatról beszélünk, de van rá megoldás. Nem krém és nem táplálék kiegészítők formájában, hanem sportolás hatására érhetünk el szinte csodával határos eredményt sejt szinten. A rendszeres edzés által testünk víztartalma nem csak szinten tartható, hanem növelhető is! A hangsúly a rendszerességen van. Ezzel megtartható a feszes bőr és a rugalmas mozgató szervrendszer is. Amint abbahagyjuk a tréninget, egyből csökkenni kezd a test folyadéktartalma.

(forrás: digitalresult.com)

(forrás: digitalresult.com)

KERINGÉS:

Nagyrészt aerob körülmények között zajló állóképességi sportágról beszélünk, tehát az oxigénszállításon nagy a hangsúly. Ezáltal az egész keringési szervrendszer alaposan igénybe van véve. A bringázás fejleszti az erek rugalmasságát, valamint növeli az izmok hajszálerezettségét, erősíti a szívizmot. A keringési szervrendszeri megbetegedések kockázata jelentősen lecsökken a gyakori edzések hatására. Fejlődik a vér oxigénszállító kapacitása és javul az összetétele is. A tüdő megtisztul és hatékonyabban funkcionál.

Ezen tényezőknek előnyeit a hétköznapi életben egyaránt élvezhetjük, nem csak a sportban.

(forrás: etixx-quickstep.com)

(forrás: etixx-quickstep.com)

IZMOK:

A kerékpározás alakformáláshoz is kiváló tevékenység. Elsősorban a láb izmai, a farizom, és a hát alsó részének izmai erősödnek. Ezek közül is kiemelendő a combizmok és a farizmok erősödése. A kulcs itt is a rendszerességben rejlik, mivel az izmok látványos változásához minimum hat hét rendszeres edzés szükséges, heti három-négy alkalommal. Ekkor kezdődik meg a formálódás. Sportolás felhagyását követően a szervezet leépíti a felesleges izmokat, mert plusz energiába kerül ellátni az inaktív izmokat. Tehát soha nem érdemes abbahagyni a tréninget.

(forrás: bikehub.co.za)

(forrás: bikehub.co.za)

ZSÍRÉGETÉS, ANYAGCSERE:

A kerékpározás állóképességi sportág. Alapja, hogy milyen hatékonysággal és miből tudunk energiát nyerni tevékenység végzése közben. A szervezetünk alacsony intenzitáson, elsősorban zsírból nyeri az energiát. Így a kerékpározás jól megválasztott intenzitáson javítja saját zsírraktáraink mobilizációját, mivel tekerés közben és után is felhasználjuk, azaz energiát szerzünk zsírokból. Tehát zsírégetés, azaz fogyás valósul meg, már a tréning közben, de utána is. Ezen kívül ki kell emelni, hogy ízületi rendszert nem terheli, mivel nincsenek ütközések és ütődésed a mozgásformában.

Az anyagcsere folyamatok sebessége felgyorsul, egy sokkal aktívabb és fittebb szervezet jön létre. A szénhidrátot is nagyobb mennyiségben lesz képes raktározni a test, ezzel is csökken az elhízás esélye.

KÖZÉRZET:

Ne csak a biológiáról beszéljünk, a bringa pozitív pszichés hatásait is említsük meg! Stressz levezetésre, kikapcsolódásra kiváló tevékenység. Természetben űzhető és minden feszültségünket a pedálba tudjuk préselni. Illetve egy edzett és aktív szervezet a hétköznapokban is jobban helyt áll. Jó közérzet, energikus és kiegyensúlyozott egyén születik meg a gyakori bringázás eredményeként.

(forrás: etsy.com)

(forrás: etsy.com)