MegosztásShare on Facebook

A ruházat:

A komfortos kerékpározás érdekében használj speciális kerékpáros ruházatot! Ezek könnyűsúlyú és jól lélegző felszerelések. Rugalmasak és testhez állóak, nem lobognak a légellenállás redukálása érdekében. A felső részt meznek nevezik, mely nagyon jó légáteresztő képességgel rendelkezik, hátán pedig zsebek vannak, hogy bele tudd pakolni a szükséges eszközöket.

A nadrág ülepénél párnázott, hogy megóvjon a nyereg okozta kellemetlenségektől. Ezzel hosszútávon is kényelmessé válik a kerékpározás. Valamint kantáros, hogy ne csússzon le a derékról.

A mez alá praktikus aláöltözetet venni, mely egy alsó réteg, ami elvezeti a verejtéket a testről, ezzel megóv az esetleges meghűléstől. Ezen kívül komfortos, száraz érzetet is ad.

A ruhák, kiegészítők téli és őszi-tavaszi kiadásban is léteznek, melyek melegek, szél és esőállóak.

(forrás: spyderonlines.com)

(forrás: spyderonlines.com)

A védőfelszerelés:

A kerékpáros sisakod nélkül ne indulj el! Nem feltétlen kell neked hibáznod, más figyelmetlensége miatt is kerülhetsz kellemetlen szituációba, amikor nagyon jól jön, hogy a fejed védve van.  Szerkezetében sérült sisakot ne használd tovább, cseréld le, mivel már nem elég megbízható így. Sőt, néhány évente akkor is érdemes újat beszerezned, ha semmilyen sérülés nem érte azt.

A bringás szemüveg kérdése sem elhanyagolható. Véd a naptól, felverődő kavicsoktól, bogaraktól, sártól, víztől és a széltől is. Praktikus cserélhető lencsés szemüveget szerezned, hogy borús időhöz tudj átlátszó-, illetve napsütéses időhöz sötétlencsét választani. Három dolog szól amellett, hogy csak igazán jó minőségű szemüveget használj. Egyik, hogy ezek lencséje nem eltörik, hanem elhajlik, így óvja szemed. Másik, hogy a rossz kvalitású szemüvegek sokszor torzítanak. Nagyítanak vagy kicsinyítenek, így rontják a szemet. Az utolsó és talán legfontosabb dolog az UV védelem. Sötét lencsés szemüveg mögött a pupilla kitágul, mivel nem jut át annyi napfény a lencsén. Viszont az UV-t nem szűri meg, így a kitágult pupillán keresztül többször annyi UV-fény jut be a szembe, mely rontja azt.

A kerékpáros kesztyű eséskor válhat hűséges társsá. Bukáskor tenyerünket tesszük le először a földre, hogy védjük többi testrészünket, így ezt alaposan lehorzsolhatjuk ekkor. Ez ellen a sérülés véd meg a kerékpáros kesztyű.

(forrás: emilybatty.com)

(forrás: emilybatty.com)

A cipő:

Kerékpáron sokkal hatékonyabb leszel, ha speciális kerékpáros cipőt használsz. Ehhez egy pedálra is szükséged lesz, amiben egy rugós rendszer segítségével be tudod akasztani a cipő talpán lévő stoplit. Így nem csak lefelé leszel képes nyomni a pedált, hanem teljes, 360 fokos körbehajtás tud megvalósulni. Ez jóval hatékonyabb, mint a hagyományos pedálozás. Ráadásul biztonságosabb is, mivel nem csúszik le a lábad a pedálról. Azt persze meg kell jegyezni, hogy a rendszer használatának elsajátítása egy kis időt vesz igénybe, de hamar készséggé válik, és nem okoz gondot senkinek sem. Megálláskor bokád kifele mozdításával tudod kioldani lábad a pedálból.

(forrás: watchfit.com)

(forrás: watchfit.com)