A Kolláth-reggeli egy nyers, natúr élelem. Kollath Werner német orvos és táplálkozástudóstól származik az ötlet. Ismert tény, hogy a nyers ételek rendkívül egészségesek, mivel teljes értékű tápanyagokat tartalmaznak. Hőkezelés hatására ugyanis rengeteg értékes összetevő elbomlik az ételekből. Kerékpározás szempontjából remek választás az étel, mivel vércukrod is az optimális szinten tartja hosszú ideig.
Hozzávalók:
- 30-40g zab. (Lehetőleg zabot használj, a többi gabona helyett!)
- Magvak (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag, chia mag, dió félék, stb.).
- Aszalt gyümölcsök (szilva, mazsola, datolya, füge, áfonya, stb.).
- Friss gyümölcsök.
- Méz, gyömbér, fahéj.
- (Natúr joghurt.)
Elkészítés:
A friss gyümölcsök kivételével mindent áztass be egy edénybe előző este! Ne tedd hűtőbe, hagyd szobahőmérsékleten. Lehetőleg tisztított vizet használj az áztatáshoz! A friss gyümölcsöket, mézet, ízlés szerint fahéjat vagy gyömbért, esetleg natúr joghurtot másnap reggel keverj hozzá! Abban is rejlik az étel különlegessége, hogy ízlésed szerint válogathatod össze az összetevőket és azok arányát.
Funkciója és előnyei:
- Az előre beáztatott gabona nem von el vizet a gyomrodtól, így nem terheli azt bringázás közben.
- Az éjszakai szobahőmérsékleten való ázás során a szervezet számára kedvező erjedési folyamatok indulnak el. Ezzel is támogatja emésztésünket az eledel.
- Magas rosttartalma segíti az emésztést. Megoldást nyújt a székrekedésre.
- Nő a fizikai és szellemi teljesítőképesség. Lassan felszívódó szénhidrátok órákig adják az energiát a sporthoz és szellemi tevékenységhez is.
- Támogatja a bélflórát.
- A nyers és fermentált tápanyagok nagyon könnyen hasznosulnak a szervezetben. Ezért javul a biológiai egyensúly a vitaminok, ásványi sók, nyomelemek hatására.