MegosztásShare on Facebook

Pulzusmérő:

A pulzusmérő az egyik legalapvetőbb sporteszköz. Manapság már mindenki számára elérhető, általánossá vált használata. A szív percenkénti összehúzódásának számát mérjük vele, azaz pulzust, vagy más néven szívfrekvenciát (ütés/perc). A mi esetünkben a pillanatnyi érték lesz fontos, amit folyamatosan látunk kerékpáros computer kijelzőjén.

A pulzus érzékeny mutatója a fizikai terhelésnek, tehát általa optimalizálhatjuk az edzésünk intenzitását. Tudatos, terhelési zónák szerinti edzésprogram követésére nyújt lehetőséget. Azonban nem csak sportolók számára előnyös a szívfrekvencia mérés. Hobbi kerékpárosok is óriási hasznát veszik, például erejük beosztásában lehet nagyszerű segítség.

A pulzust rengeteg tényező befolyásolja; fáradtság, izmok állapota, pszichés állapot, a test víztartalma és sótartalma, étkezés, stb. Van lehetőség, hogy objektív teljesítményméréssel ötvözzük a pulzusmérést, ez a tökéletes kombináció.

(forrás rockstar.hu)

(forrás rockstar.hu)

Teljesítménymérő:

Kerékpáron a nyomatékból és a pedálozás szögsebességéből számolt értéket, a wattot használjuk a teljesítmény mértékegységeként. Ezzel egy teljesen objektív és pontos értéket kapunk a pillanatnyilag leadott teljesítményünkről.

Wattmérővel még precízebb edzészóna meghatározásra és használatra van mód, mint pulzusmérővel. Egzakt módon fejleszthetünk vele kondicionális képességeket. Valamint hajszálpontossággal oszthatjuk be erőnket egy túra során, vagy egy adott emelkedőn. Összehasonlíthatóvá válik minden egyes edzés, így követhetjük, miként változik sportformánk, állapotunk.

Azonban teljes egészében nem tudja kiváltani a pulzusmérőt, mivel a szívfrekvenciából rengeteg információt lehet leszűrni, amit wattból nem lehetséges. Mindkét eszközt használva érhetjük el a lehető legnagyobb eredményt, a lehető legrövidebb idő alatt.

(forrás: trainingpeaks.com)

(forrás: trainingpeaks.com)

Pedálfordulat-mérő:

A két említett mérőeszközt még egy társukkal fontos kiegészíteni, a pedálfordulat-mérővel. A pedálfordulat az egy perc alatt megtett teljes, azaz 360fokos pedálfordulatok (hajtókar fordulatok) számát jelenti, tehát fordulat/percben gondolkozunk.

A pedálfrekvencia monitorozása elengedhetetlen a bringás edzésekhez. Szükség van rá, hogy tudjuk, mikor fejlesztünk erőt, gyorsaságot, vagy bármi más képességet. Illetve lényeges, hogy optimális zónában tartsuk a fordulatot. Ezzel elkerülhetjük az idő előtti fáradtság bekövetkeztét.

(Sajnos konkrét ajánlásokat nem tehetünk, hogy milyen pulzuson, watton vagy fordulaton hajts, mivel ez egyénileg eltér, valamint a célod határozza meg.)

(forrás: youtube.com)

(forrás: youtube.com)

Ne ijedj meg! Egyetlen egy computer minden adatot tud kezelni és fel is tudja tüntetni számodra menet közben. Otthon pedig online alkalmazás segítségével vissza tudod nézni és elemezni az összes monitorozott információd.