MegosztásShare on Facebook

Úgy érzed, hogy gyenge vagy? Egy emelkedőn máris lihegni kezdesz, és a többi bringás simán elteker melletted?

Tudnod kell, hogy a kerékpározás állóképességi sport. Egy-két éven át tartó rendszeres tréningre van szükség, hogy megerősödj.

Viszont van néhány faktor az edzésen kívül, melyeket kihasználva jelentős teljesítménynövekedésre tehetsz szert! A felesleges testtömegtől való megszabadulás, vagyis a zsírégetés a zászlóshajója az efféle tényezőknek.

Étkezés:

  • Étkezz kerékpározást megelőzően 2 órával! A könnyen emészthető ételeket részesítsd előnyben!
  • Bringázás közben pótold az energiát energiaszelet, vagy házi zabszelet révén!

Hidratálás:

  • Biciklizés közben folyamatosan kortyolj folyadékot a kulacsodból!

Lazítás:

  • Egy laza izomzat nagyobb erőkifejtésre képes. Egy merev, összeállt láb pedig erősen korlátoz. Edzések előtt és után egy kiadós, de óvatos nyújtás blokk nagyot dob az izmok állapotán, így a teljesítményen is.
  • A SMR hengerezés bemelegítésnek is remek egy bringázás előtt. Illetve edzés után remek formába hozza a fáradt, elgyengült lábakat, így legközelebb is jó erőben lehetsz.
familyfitnessnetworkdotorg.wordpress.com

familyfitnessnetworkdotorg.wordpress.com

Core-edzés:

  • A felsorolt összetevők közül ez a legfontosabb és legcélravezetőbb. Kerékpáron történő nagy erőkifejtéshez nem csak a lábnak kell erősnek lennie. Egy erős, és stabil törzsizom elengedhetetlen. Ez adja a bázisát a lábmunkának, tehát igen erősnek kell lennie. Főleg emelkedőkön tapasztalhatod meg, hogy például megfájdul a derekad.

Néhány gyakorlat képekben:

IMG_1193.CR2

IMG_1202.CR2

IMG_1227.CR2

Ezek mind statikus gyakorlatok, ezek képezik a törzs-edzés alapját. Először 20 másodperces kitartásokkal kezdj! Később, fokozatosan emelve az időtartamot, akár több percig tartó kitartásokig is eljuthatsz.

Gyakorlottabb bringásoknak:

  • Jeges-fürdő: Edzést követően közvetlenül, 10 percig „jeges” vízben (körülbelül 12 fokos) való állás/ülés hihetetlenül meggyorsítja a regenerációt. Így másnap is toppon lehetsz az edzésen! Ez, az edzés okozta gyulladásos folyamatok azonnali megszüntetéséből adódik.
  • Masszázs: A masszázs is remek állapotba hozza az izmokat. Egy jó masszőr a legkisebb görcsös pontot és megérzi és szétmasszírozza. Így javul az izmokban a vérkeringés.
  • Szauna: A rendszeres szaunázásnak is remek hatása van a teljesítményre. Ügyelj rá, hogy egy alkalommal maximum háromszor térj vissza a szaunába és egyszerre maximum 10 percet tölts bent. Ellenkező esetben fordított hatást érsz el vele, mivel megterheli a keringésed.
  • Váltófürdő: A hideg és meleg vizes zuhany vagy fürdő egymás utáni váltogatása is egy jó regenerációs eszköz, mellyel teljesítménynövekedést lehet elérni. Az erek kitágulnak, majd összeszűkülnek hirtelen, így fokozódik a véráramlás, ami kiváló stádiumba hozza a fáradt izmokat.
http://edition.cnn.com/

edition.cnn.com