MegosztásShare on Facebook

Mindenki átélte már az érzést, hogy hiába eszik, mégis éhes marad. Csak enne és enne, kívánja az ételt még és még. A túlzott kalóriabevitel elhízáshoz vezet. Kerékpáron kiemelten, de nyilván a legtöbb sportban, és a hétköznapokban is hátrány a felesleges testtömeg, azaz a zsír. Derítsük fel az okait az „éhségrohamnak” és szűntessük meg azt!

greatist.com

greatist.com

Túl sok, gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztás, és nem elegendő zsiradékbevitel:

  • A gyorsan felszívódó szénhidrát (édesség, kenyér, tészta, stb.) feldobja a vércukrot, majd leejti hirtelen. Az inzulin szint befolyásolja ez éhségérzetet, ebből adódhat a folyamatos éhezés. Ilyen táplálékkal nem lehet jól lakni.
  • Fogyassz bátran zsiradékot, ez hosszútávon ad energiát! Elavult gondolat már, hogy mindenáron kerülnünk kell a zsírt. A telítetlen és a telített zsírok is létfontosságúak.

Édesítőszerek, az édes íz:

  • Nem kell, hogy cukrot egyél, az édes íz is befolyásolja az inzulintermelést, ezáltal az éhségérzetet. Szokj le az édes ízről! Ez belekerül pár napba, de utána már nem fogod kívánni azt, és sokkal kiegyensúlyozottabb leszel.

Szomjúság:

  • Biztos, hogy éhes vagy? Nem lehet, hogy egy pohár víz elég lenne? Próbáld ki! Sokszor megtéveszt minket a szomjúság és az éhségérzet.
6xc.com.au

6xc.com.au

Stresszhelyzetek:

  • Különböző stresszhelyzetek is növelhetik az éhségérzetet. Az edzés is stressz a szervezetnek, viszont eközben jelentős a kalória felhasználás, így pótolni is kell azt. Viszont az alváshiány miatti, munkahelyi, illetve más egyéb stressznél kezeld tudatosan az éhséget és az evést!

Lassú étkezés:

  • A gyomortelítettségnek nagyon lassú az ingerválasza. Figyeld meg, ha abbahagyod az evést félúton pár percre, akkor beáll az éhségérzet. Hiába érezted úgy közben, hogy még rengeteg férne beléd. Megoldás a lassú étkezés, így érezni fogod reálisan, hogy mikor laktál jól.