MegosztásShare on Facebook
forrás: cityclock.org

forrás: cityclock.org

Keveseknek jut eszébe, hogy rögzítsék a STRAVA alkalmazással bringázásaikat. Elsősorban olyan bringásokra gondolok itt, akik a városban kerekeznek, mindössze néhány kilométert. Mi értelme is lenne, ezt a rövid utat rögzíteni a STRAVA-val…? Legtöbben azt gondolják, hogy a STRAVA a versenyzők, komoly tréningezők, vagy “KOM -huszárok” alkalmazása. (KOM: Egy adott útvonal szegmenst legrövidebb idő alatt telesítő egyén válik a szakasz KOM-jává. Azaz ő King Of the Mountain, az adott szegmensen.)

Ezzel együtt az alkalmazás rengeteg adattal rendelkezik, hogy merre kerékpároznak az emberek. Ezt felhasználva, a társaság elkezdett hőtérképeket létrehozni világszerte, hogy melyek a leggyakrabban használt kerékpáros útvonalak. Ezek a térképek rettentő jól használhatók ahhoz, hogy megtudjuk melyek a legoptimálisabb biciklis utak, városi útvonalak, edzőkörök. Bringás szempontból sokkal előrehaladottabb és profibb az alkalmazás, mint a Google. Tényleg releváns információkat kaphatunk arról, hogy merre induljunk, kétkerekű társunk nyergében.

forrás: Strava

forrás: Strava

Ez nem csak bringásoknak hasznos! A kerékpáros infrastruktúra fejlesztéséhez szintén felhasználhatók az adatok. Merre járnak az emberek? Hány ember jár az adott útvonalon? Mennyi időt vesz igénybe az a bizonyos útvonal? Ezekre, és még tengernyi más kérdésre kaphatunk választ. Kontinensen belül, és kontinensen túl számos városban használják az adatokat, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztéséhez. A STRAVA nyitott az együttműködésre a városfejlesztőkkel. Amennyiben egy településen növekszik a felhasználók száma, kiadják a teljes információkat a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése céljából. Természetesen a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett.

Tehát nincs más hátra, működtessük minél többen STRAVA-t, akár 1km-es kerekezés során a városban! Egy igazán remekül felhasználható adathalmazt kapunk a kerékpáros szokásokról, melyet a város fejlesztése során fel lehet, és fel is kell használni!