MegosztásShare on Facebook

Legtöbben azt gondoljuk, hogy egészségesen étkezni roppant költséges. Szeretnénk ezt megcáfolni!

Az egészségipar rengeteg felesleges terméket akar eladni nekünk. Ezek közül tudatosan kell kiválasztanunk, hogy melyek szükségesek valójában! Ne a táplálékkiegészítők végtelen útvesztőjébe merüljünk el! Alapvető étkezési hibákat nem tud megoldani egyetlen szuper készítmény sem. Kezdjünk el egészségesebbnek lenni az alapoktól, ez nem kerül “tízezrekbe”! Édesség és üdítő helyett pedig vásárolhatunk tápláló ételt. Miénk a választás, tegyünk az egészségünkért! Ezer külső okot találhatunk, hogy miért nem kiegyensúlyozott az étrendünk, de ettől még nem leszünk egészségesek…

Összegyűjtöttünk 7 tippet a kezdéshez:

  • A szervezetnek vízre van szüksége elsősorban. Üdítő, és más késztermékek helyett mindig vizet fogyassz! Ezt könnyedén feldobhatod mentával, citrommal, vagy bármilyen más gyümölccsel, ha változásra vágysz. Csak a kreativitásod szab határt.
  • A tojás olcsó, mégis rendkívül magas tápanyagtartalommal bír. Magas a fehérje tartalma, és létfontosságú zsiradékokat is tartalmaz. Remek oldala még, hogy végtelen variációban elkészíthető étel. (Tévhit, hogy egy nap csak 1-2 tojásnál többet egészségtelen enni.)
  • Iktasd be a hüvelyeseket! Például a vöröslencse nagyon magas fehérje tartalmú étel, és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Ezek mellett pár perc alatt megfő.
  • 3 napra előre dolgozz fel salátának való zöldségeket, és tedd a hűtőbe, így nem kell minden nap ezzel foglalkoznod. A fűszerezésen variálva változatos ételeket tudsz komponálni.
  • A zöldségeket ne főzd magas hőmérsékleten, valamint ne párold teljesen puhára! Így jóval jobb tápértékű ételt kapsz.
  • Reggelire, kenyér helyett részesítsd előnyben a zabpelyhet! Főzheted, áztathatod és natúr joghurttal is finom. Különböző gyümölcsökkel, magvakkal (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag…), tudod változtatni a reggelid összetételét.
  • Mindig reggelizz meg! Ne a vacsora legyen a központi étkezés!

Receptötlet:

sggrag

 

Hozzávalók:

  • kevés zsiradék
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 g vöröslencse
  • 0,5 l víz
  • diónyi friss gyömbér
  • curry fűszerkeverék, só, bors
  • ízlés szerint csili, citrom leve és héja
  • feltétként kolbászcsipsz, vagy pirított szalonna

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk és üvegesre pároljuk a zsiradékon. Gyömbért a fokhagymával nagyon apróra vágjuk, vagy reszeljük és a hagymához adjuk. Mehetnek rá a fűszerek is, és a vöröslencse. Kicsit összepirítjuk, majd felöntjük vízzel és lefedve 8-10 perc alatt készre főzzük. (Vigyázzunk nagyon hamar szétfőhet!)
Kolbászchipshez a füstölt kolbászt nagyon vékony karikákra vágjuk és serpenyőbe zsiradék nélkül megpirítjuk mindkét oldalát.