MegosztásShare on Facebook

A mozgatószervrendszerünk legérzékenyebb részei az ízületek. Bringásoknál leggyakrabban megfájduló “forgáspont” pedig a térd. Biomechanikailag ez a testrész van kitéve a legnagyobb terhelésnek kerékpározáskor.

Sokan megijednek a fájdalom jelentkezésekor, hogy mi történhetett. Rosszabb esetben pedig nem vesznek róla tudomást és fogcsikorgatva folytatják az edzéseket vagy túrákat. Ne essünk pánikba, viszont vegyük komolyan testünk jelzését! Nem véletlenül figyelmeztet, ha valami nyilal, akkor nincs minden rendben. Tiszteld meg a tested és tartsd karban!

kép forrása: orthoinfo.aaos.org

kép forrása: orthoinfo.aaos.org

Néhány preventív eljárási módot szeretnék veled megosztani, melyekkel nagy eséllyel megúszod a térdfájást, és a korai ízületi kopást.

  • Az első és legfontosabb dolog az optimális üléspozíció beállítása. Erről itt találsz bővebb információt. A túl alacsony nyeregmagasság szinte mindig térd tájéki gondokat okoz.
  • Az alacsony pedálfordulat miatt is könnyen jelentkezhet probléma. Síkon való biciklizés során kerüld el az 50-70 közötti pedálcsapásszámot. Törekedj a 90 fordulat/perces lábfordulatra, ezzel nagy terhelést veszel le az izmokról, ezáltal a térdről is.
  • Minden bringázás után hengerezd le izmaid! Szánj rá 10-15 percet! Kezd el az Achilles-íntől, következzen a vádli, combhajlító (combod hátsó része), farizom, majd a hát. Ez után alaposan hengerezd le combod első és oldalsó részét, azaz a combfeszítőd.
  • Egy alkalommal se maradjon ki a nyújtás, amennyiben sportoltál! A combfeszítő (comb első része) izmai a térd környékén tapadnak inak segítségével. Legtöbbször azért érzünk fájdalmat a térdnél, mert túlfeszülnek az izmok, a térdkalácsot pedig nyomják befelé, vagyis az ízület felé. Ezzel az ízületben egy extra “nyomás” jön létre, ami gyorsítja annak kopását és fájdalmat okoz. Nyújtással elérhetünk egy megfelelő izomtónust, amikor nem feszülnek folyamatosan az izomrostok.
kép forrása: the-exercist.tumblr.com

kép forrása: the-exercist.tumblr.com

Masszázzsal, önmasszázs és az izomlazító krémmel még rásegíthetünk, hogy biztos ne érjen minket meglepetés.