MegosztásShare on Facebook

A Kilométerkirály Bringás Kihívás keretein belül, többször is közösen gyűjtjük a távolságot kisebb forgalmú utakon, jó társaságban. Legutóbbi alkalommal felmerült egy fontos kérdés: “Hogyan is kell csapatban tekerni?”

A bolyban való bringázás jól összekovácsolja az embereket. Mindenkinek figyelnie kell saját magára, a társakra és az útra egyaránt. Kölcsönös odafigyeléssel és bizalommal remek összhangban lehet nagy társaságban tekerni. A fő cél egymás segítése szélárnyék által. Lényeg, hogy minél közelebb tudj menni az előtted lévő kerekéhez. Ő kiszorítja a szemből érkező légtömeget, így neked már minimalizálódik a légellenállás. Mögötte pedig vákuum képződik, ami még inkább megkönnyíti a haladást. A sor elején folyamatos váltogatással, pedig létrejön a munkamegosztás.

A csapaton belüli harmónia akkor tud létrejönni, ha betartod ezt a pár szabályt:

  • Légy kiszámítható, kerüld a hirtelen kormány mozdulatokat! Úgy is fogalmazhatnánk, hogy tartsd meg az egyenes nyomvonalad. Gondolkodj előre, és időben reagálj a közelgő szituációkra!
  • Ne fékezz hirtelen! A mögötted jövő nem számít erre. Lassan fékezz, és jelezd előre, hogy lassítasz vagy megállsz. Nyugodtan kiabáld el magad, hogy “fék”.
  • Mikor kiállsz a nyeregből a tested előre húzod a kormány felé, a kerékpárt lelassítod. Ezzel a hátsó kereked neki ütközhet az utánad jövő első kerekének, ami bukásveszélyes. Lassan állj fel, hirtelen kiállás a legnagyobb hiba, amit bolyban el lehet követni!
  • Jelezd a veszélyt! Karoddal mutasd, ha egy kátyú mellett haladsz el, kikerülsz egy autót vagy bármi váratlan történik. A hátad mögött haladók nem látnak előre, így meglepetés érheti őket. Amennyiben mindenki jelez, eljut az információ a csoport végére is.
  • Sose hagyj ki nagy távolságot az előtted lévőhöz képest, mindig tartsd meg a pozíciód! Ezzel is a gárda összhangját szolgálod.
  • Menet közben ne nézz hátra! Beszéd közben pedig előre tekints! Nem szükséges, sőt veszélyes ilyenkor a másikra nézni.
  • Mikor te kerülsz a sor legelejére folyamatosan pedálozz! Ne hagyj ki pedálfordulatokat, mert ilyenkor a csoport hátsó tagjainak folyamatosan a fékkel kell játszaniuk, hogy megtartsák a megfelelő kerék-távolságot.

Kis gyakorlással bárkiből remek bringás válhat, aki érzi a csapatos kerékpározás metodikáját. Sok sikert hozzá!