MegosztásShare on Facebook

Talán kimondható, hogy a szemünk a legértékesebb érzékszervünk. Tehát fontos a védelme hétköznapokban is, de sportolás közben kiemelten. Kerékpáron, szemünk rengeteg behatásnak ki van téve. Nap, szél, eső, sár, bogarak és kavicsok mind-mind ezt a jelentős szervünket ostromolják. Ezért legyünk következetesek és tudatos szemüveg használók!

KERET

Kerékpáros sportszemüveg vásárlásakor fő szempont, hogy cserélhető lencsés keretet vegyünk! Így borús időre, erős napsütésre, vagy akár árnyékos-erdős bringázásra is ki tudjuk választani a megfelelő lencsét. Kellemetlenség érhet egy átlátszó lencsével egy meleg nyári napon, de hasonló helyzetbe kerülhetünk egy sötét lencsével a zárt lombkoronájú erdőben. Amennyiben nincs kedvünk cserélgetni a lencsét, egy fotokromatikus szemüveggel könnyen áthidalhatjuk ezt a problémát. Az ilyen lencsék mindig az adott fényviszonyok szerint változtatják árnyalatukat. Kivilágosodnak és besötétednek, akár pillanatok alatt.

A szemüveg kerete feszes legyen, vagyis tartsa meg magát a fejünkön. Az utcai szemüvegek nem túl szorosak, könnyen lecsúszhatnak, így ezek nem alkalmasak bringázásra. Hangsúlyos, hogy orr és szár része is stabil és kényelmes legyen, hogy menet közben ne zavarjon minket. Sportszemüveg az optimális bringázáshoz.

Biciklin, a periférikus látásunk igen aktív. Látnunk kell a környező teret is, nem csak arra figyelünk, amire fókuszálunk. Ezért olyan napszemüveget válasszunk, melynek kerete egyáltalán nem takarja ki látóterünket.

LENCSE

Az előbb említett módon az időjárásnak megfelelő lencsét válassz! Vagy egyszerűsítsd dolgod egy fotokromatikus lencsével!

Kizárólag jó minőségű szemüveget használj!!! Kerüld el az olcsó piaci szemüvegeket, másolatokat! Az olcsó szemüvegek torzítanak, ezzel rontják látásunkat. Később többszörösen fizetjük vissza a megspórolt pénzünket dioptriás szemüvegre…

Arról nem is beszélve, hogy egy egyszerű szemüveg lencséje törékeny lehet, így eséskor, vagy kavicsfelverődéskor szilánkokra hullhat. Nem részletezném, hogy a szemünktől 2 cm-re történő törést miért kerüljük el.

A legfontosabb dolog kerül említésre legutoljára. Ez pedig az UV védelem. Sötét lencsés szemüveg mögött a pupilla kitágul, mivel nem jut át annyi napfény a lencsén. Viszont az UV-t nem szűri meg, így a kitágult pupillán keresztül többször annyi UV-fény jut be a szembe, mint egyébként jutna. Tehát egy gyenge minőségű szemüvegnél hasznosabb a szervezetünk természetes védelme is.

Vegyük komolyan fő érzékszervünk védelmét!