MegosztásShare on Facebook

Edzés hatására testünk belső környezeti egyensúlya felborul. Kiszáradunk, kiürülnek energiaraktáraink, elsavasodunk, és még hosszú lenne a lista… Ezeket a csorbákat pihenés közben kompenzáljuk, jó esetben túlkompenzáljuk (vagyis magasabb szintre hozza magát a szervezet).

Tréning után az első és legfontosabb tennivaló, hogy hozzájuttassuk szervezetünket a megfelelő táplálékhoz. Ezt a tevékenység után 20 percen belül tegyük meg, amíg nyitva van az úgynevezett regenerációs ablak. Ekkor tudjuk hasznosítani a legjobban a bevitt tápanyagokat, ilyenkor nagyon aktív a szénhidrátfelvevő rendszerünk. Továbbá gondolnod kell a hidratációra és a fehérje pótlásra is!

Amatőr és profi bringásoknak egyaránt érdemes figyelmet fordítani erre. Izomvesztés léphet fel, ha elkésünk a szeánsszal. Ezenkívül elkerülhetünk gyengeséget, betegségeket, és későbbi éhségzavarokat is. Teljesítményorientált, valamint egészségügyi szempontból is van jelentősége ennek az étkezésnek.

Bár boltban is megveheted a regenerálószeleteket, de a házi mindig jobb. Csak azt tartalmazza, amit beleteszel. Sok nem kívánatos adalékot elkerülhetsz és az ízét is megválaszthatod. Nem utolsó sorban költségkímélőbb megoldás.

Ez a recept egyszerűbb, mint ahogy gondolnád! Gyorsan megvan és sütésre sincs szükség! Pótolod általa a fehérjét, a lassan felszívódó szénhidrátot a zab által, és a gyorsan felszívódó szénhidrátot is a gyümölcsökből és a mézből. (Utóbbi szénhidrát típust csak edzés közben és után javallott fogyasztani.)

Hozzávalók:

  • zabpehely 200g
  • aszalt gyümölcsök 200g
  • natúr tejsavófehérje 120g
  • mogyoróvaj 50g
  • méz 30g
  • banán

Elkészítés:

Először a zabpelyhet aprítsd fel alaposan egy konyhai robotgépben, majd tedd egy tálba! Az aszalt gyümölcsöt állagától függően vágd vagy aprítsd fel! Turmixolj össze mindent kivéve a banánt. Végül annyi banánt adagolj hozzá keverés közben, hogy elérd a kívánt állagot! Tedd egy tepsibe, nyomkodd le tömörre, és már szeletelheted is praktikus méretű darabokra. Kis száradás után eheted is, azért ne egyszerre! 🙂