MegosztásShare on Facebook

Manapság mindenki hallott róla, hogy a cukor egy nem kívánatos anyag. A cukor egy egyszerű szénhidrát típus, mely rengeteg káros hatással van szervezetünkre. Az egészséges táplálkozás összes irányzata egyetért ezzel az alapvetéssel.

Cukor rengeteg dologban fellelhető. Üdítők, csokoládék, sütemények, és bármely más előre csomagolt ételben. Sokszor olyan termékekben is van hozzáadott cukor, amire nem is gondolnál. Azt is tudatosítsuk, hogy a 100%-os gyümölcslék is óriási mennyiségű cukrot tartalmaznak. Túlzott gyümölcsfogyasztással is legyünk óvatosak! A kész termékek összetételét pedig mindig olvassuk el, vásárlás előtt! A teának pedig igazi ízét élvezzük, és nem a cukor okozta örömöket.

Egyedül sport közben és közvetlen (max 20 perccel) sportolás után van jó hatással a cukor. Sőt sportolás közben szükségünk is van rá, főleg intenzívebb edzések esetén. Viszont az összes többi szituációban kerüljük el ezt a tápanyagot!

  • A gyulladásos folyamatok esélyét megnöveli azáltal, hogy az immunrendszer működését akadályozza.
  • Az alapvető probléma a cukorral, hogy az inzulin hormon működését megzavarja. Erre a hormonra van szükség a vércukor hasznosításához, amit a hasnyálmirigy termel. Inzulinrezisztenciát, vagy cukorbetegséget okozhat túlzott mennyiségű cukorfogyasztás hatására.
  • Sok vizet köt meg a szervezetünkben. Végtagjaink felvizesednek a cukros étkezés eredményeképp.
  • Nem újdonság senkinek, hogy a fogakat is rontja.
  • A belsőszervek elzsírosodását nagyban elősegíti. A zsigeri zsír a legkevésbé kívánatos zsírtípus.
  • A leginkább hizlaló szénhidrát típus a cukor. Mikor szervezetünk nyugalomban van, nem hasznosítja energiává a cukrot, hanem elraktározza zsír formájában.
  • A cukor rendkívül gyorsan ad energiát. Ugyanilyen gyorsan pedig el is fogy az általa biztosított erő. Azaz a cukros ételekről ingadozni kezd a vércukorszint, ezzel együtt pedig az energiaszintünk is. Erőtlenségérzet jelentkezik kis idővel a fogyasztás után.
  • Az erőtlenség érzés pedig újabb cukor adag kívánalmát okozza. Különösen addiktív anyag a cukor. Az édes íz teljes kizárásával (kivéve néhány gyümölcs) megszabadulhatunk az íz iránti függőségtől, és teljesen átalakulhat ízlelésünk és a preferált ételeink palettája is.
  • A zsíranyagcserénket háttérbe szorítja, ami sem egészségünkre és fittségünkre is rossz hatással van.