MegosztásShare on Facebook

A bemelegítés kihagyhatatlan eleme minden sporttevékenységnek, az edzés első 15-20 percét erre kell áldoznunk. Ekkor készítjük elő testünket a tréningre. Fizikai és pszichés hatása egyaránt van a folyamatnak. Habár a kerékpár egy abszolút kíméletes sport az ízületekre nézve, sose hagyjuk ki a tudatos melegítést! Nem csak a “forgáspontok” kímélése, hanem sok más dolog miatt is kulcsfontosságú része az edzéseknek.

Elsősorban a sérülések megelőzése szempontjából van jelentősége. A mozgás következményeképp megemelkedik testhőmérsékletünk, ezáltal a szövetek flexibilisebbé válnak, szakítószilárdságuk megnő. Ez a szalagok, izmok miatt lényeges. Az ízületekbe pedig több folyadék kerül, a fokozatos bemelegítés hatására. Így az ízületi felszínek optimálisan tudnak elmozdulni egymáson.

A megnövekedett légzésszám és fokozódott vérkeringés által gyarapszik az izmok oxigénellátottsága. Ebből kifolyólag az energiaszolgáltató folyamatok hatékonysága javul.
Hangsúlyos, hogy alacsony intenzitással kezdjük meg a bemelegítést, és fokozatosan emeljük a terhelést. Amennyiben túl hamar belevágunk az erős tempóba, akkor nem indul be zsíranyagcserénk. A zsíranyagcsere pedig esszenciális egy állóképességi sportág esetén, mint például a kerékpározás.

Az idegrendszerben is végbemennek változások. A vegetatív idegrendszer szimpatikus oldala veszi át a főszerepet, ami rengeteg élettani funkciót szabályoz sportolás közben.
Ezen kívül a mozgásformát is fel kell elevenítenünk. Az készség szintű, automatikusan működő mozdulatoknak is kell néhány perc “emlékeztető”, hogy tökéletesen tudjuk kivitelezni őket.
Pszichésen is ekkor hangolódunk rá a tevékenységre, ami további teljesítményjavulást eredményez.

Minimum addig tartson a bemelegítés, amíg a verejtékezés elkezdődik. Az izzadás, a testhőmérséklet szabályozásának legfontosabb mozzanata. Amennyiben elindult, akkor tudjuk, hogy testhőmérsékletünk elérte az ideális hőfokot, és beállt a hőszabályzás.
A verejtékezés megkezdte előtt találkozhatunk egy holtponttal. Ekkor úgy érezzük, nagyon nehezünkre esik a mozgás és szinte meg kell állnunk, nem bírjuk tovább. Ez egy átmeneti érzés, amely a hőtermelésből adódik. Ahogy elindult az izzadás általi hűtőfolyamat, megszűnik a kellemetlen érzés.

Mindig lépcsőzetesen növeljük a bemelegítés intenzitását, egészen a nagyon alacsonytól! Ezzel az oldalszúrás érzését is elkerülhetjük.