A fehérjék nitrogén tartalmú, szerves anyagok. Kisebb építőelemei az aminosavak. Az ember számára 22 különböző aminosav szükséges, hogy minden típusú fehérjét elő tudjon állítani. Vannak esszenciális és nem esszenciális aminosavak. A nem esszenciális aminosavakat fel tudja építeni szervezetünk, viszont az esszenciális aminosavakat külső forrásból kell magunkhoz venni. Ezért lényeges, hogy változatosan étkezzünk.
A fehérjék elsősorban nem energiát adó tápanyagok. Nagy szerepük van azonban a hormonműködés terén, immunológiai folyamatoknál, enzimfunkciókat és szállító feladatokat is betöltenek szervezetünkben. Extrém helyzetekben képesek vagyunk energiát is alakítani belőle. Illetve a szöveteink, belsőszerveink, izomzatunk, stb. fehérjékből épülnek fel.
Fehérje bevitel nélkül 18 órát bír szervezetünk, majd elkezdi saját vázizomzatát felhasználni a létfontosságú funkciók fehérjeigényének kielégítésére. Tehát izmot veszítünk ebben az esetben. Fehérje raktáraink nincsenek, így ezt napi több alkalommal is pótolnunk kell, hogy kielégítsük testünk igényeit. Egyénenként eltér a napi fehérje szükséglet, de körülbelül 1-1,5 g fehérjét kell megennie egy hétköznapi embernek, testtömeg-kilogrammonként.
Ajánlott, magas fehérje tartalmú ételek:
- húsok
- hal
- tojás
- hüvelyesek (nem túl gyakran)
- kisállatok tejtermékei (kecske, juh)